Ana Sayfa / EKONOMİ / MERYAP Başkanı Ekinci: Orta gelir grubu için açıklanan “Yeni evim projesini” değerlendir

MERYAP Başkanı Ekinci: Orta gelir grubu için açıklanan “Yeni evim projesini” değerlendir

İnşaat sektörünün geride bıraktığı 2022 yılında hem küresel hem de bölge özelinde birçok sorunla mücadele ettiğini belirten MERYAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci, “ Bu küresel sorunların yanı sıra artan maliyetler, imarlı arsa sıkıntısı, sektörde yaşanan işçi bulamama, ekonomik daralma gibi nedenlerle sektörümüz artık iş yapamaz hale gelmişti” dedi.

Zor bir yılın ardından yeni yılın ilk günleriyle beraber açıklanan orta gelir grubu konut kampanyasının önemli bir adım olduğuna değinen MERYAP Başkanı Ekinci, ilk defa konut sahibi olacak kişileri ve birinci el konutları destekleyen bu adımın piyasaları canlandıracağını ve yeni konut üretimine de destek olacağını ifade etti. Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, yaptığı basın açıklamasıyla inşaat sektörünün 2022 yılını değerlendirirken, 2023 yılı öngörülerini ve orta gelir grubu için açıklanan “Yeni Evim Projesini” de değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin 2022 yılının 3’üncü çeyreğinde yüzde 3,9 büyürken aynı dönemde inşaat sektörünün yüzde 14,1’lik bir daralma yaşadığını ifade eden MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, şöyle konuştu: “ Türkiye ekonomisinin lokomotifi dediğimizi inşaat sektörümüzde art arda 5 çeyrektir daralma yaşıyoruz. Bu daralmalara ilişkin birçok sebep söylenebilir. Fakat en önemlilerinden bahsedilecek olursak; burada halkımızın azalan alım gücü ile gayrimenkul fiyatları arasındaki makasın açılmasıdır.

Gayrimenkul fiyatlarını arttıran da, arsa, inşaat malzemesi ve işçilik maliyetlerindeki artıştır. Öte yandan sektörümüzde satış tarafında daralmanın en büyük nedeni finansman tarafındaki kısıtlamalar ve faiz artışlarıdır. Kredili satışlar inşaat sektöründe yüzde 60-70 bandında bir yer almaktadır. Bankalar tarafında uzunca bir süredir kredi verme iştahı azalmıştır. Tüm etkenlerden dolayı da alıcıların konuta ulaşamaması yeni projeler başlama eğilimi azaltırken, sektörümüzden daralmasına neden olmuştur.”

“Yeni evim projesi sektörümüzün canlanmasını, konut üretiminin artmasını sağlayacak”

Bu kapsamda Yeni Evim Projesinin kampanya detaylarını da değerlendiren Nesim Ekinci, “Burada önemli olan konut ihtiyacı olan kişilerin konutu almasını kolaylaştıracak bir modelin sağlanmasıdır. Kampanyada insanların gelir düzeylerine göre ödeyebilecekleri faiz oranlarının belirlenmesi, belirli gelir grubu dışındakilerinden başvuru alınmaması ve illere göre tavan fiyat sistemi getirilmesi hem kişilerin ihtiyacını karşılarken hem de inşaat sektörü tarafından yeni projelerin hayata geçirilmesi heyecanını arttıracaktır. Bu bakımdan sektörde kartların yeniden dağıtılacağını söyleyebiliriz” dedi.

“Bu kampanya ile Mersinin de havası değişecek”

Mersin’in 2. Bölgede en çok 3 milyon lira kullanım oranı sağlanacağını belirten Ekinci, özellikle son dönemde sadece yabancılara satış veya üst gelir grubunun yatırım amaçlı ev almasıyla ile gündeme gelen kent havasının da değişeceğine inandıklarını söyledi.

Nesim Ekinci, “Mersin sektörümüz gerçekten tüm zorluklara rağmen ki uzun yıllardır imar konusunda en çok canı yanan bir kentin inşaat sektörü temsilcileri olarak her zaman üretme motivasyonumuz yüksek oldu. Bu işe başkalarının baktığı gibi daire yap, sat sadece para kazanma olarak bakmadık. Deprem güvenliğinden, sosyal alanlı konut üretimine kadar her zaman detaylı kentin imajı ve halkın konforu için ürettik. Ki, bu durumu da pandemi insanlar diğer şehirlerde bir balkonu bile olmayan evde geçirirken Mersinli balkonuna çıktı, bahçesine indi” ifadelerini kullandı.

Sektörün bu güçlü imajının son yıllarda başta Rusya’dan, Irak ‘tan olmak üzere ciddi yabancı yatırımcıları kente getirdiğini, Mersin’in şu anda Türkiye genelinde yabancıya satışta 3. sırada yer aldığına da değinen Başkan Nesim Ekinci, “ İkinci el satışların daha öne çıktığı bu satışlar ile birinci el piyasası arasında neredeyse makas kalmamıştı. Ancak umuyorum ki bu kampanya ile toplumsal ihtiyaçlarımızı karşılayan birinci el piyasasında da bir hareketlilik olacaktır” diye konuştu.

“2023’te konut sektörü için destekler devam etmeli”

2023 yılına dair beklentilerini de paylaşan MERYAP Başkanı Nesim Ekinci, “ Bu sene baktığımızda da arsa, inşaat malzemesi ve işçilik maliyetlerinin artacağı öngörüsüyle, önümüzdeki dönemde gayrimenkul fiyatlarının daha da artabileceğini söyleyebiliriz.

Bu nedenle 2023 yılı ile ilgili; konut alıcılarına yönelik konut kredi faiz oranlarında bir düzenleme, yapılaşma ihtiyacını karşılayacak imar alanlarının, arsa spekülasyonuna müsaade etmeyecek şekilde belediyelerimiz tarafından imarlı arsa üretiminin açılmasını ve hükümetimizin de enflasyondan koruyacak bir model geliştirmesini beklemekteyiz” diye sözlerini sonlandırdı. (Mersin Panorama)

hakkında mersin panorama

Tekrar kontrol edin

Başkan Özyiğit, mahalle mahalle gezerek projelerini Yenişehirlilerle paylaşıyor

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Yenişehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Özyiğit, hem ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir