Ana Sayfa / EKONOMİ / Rusya ve Myanmar nükleer enerji iş birliğine ilişkin hükümetler arası anlaşma imzaladı

Rusya ve Myanmar nükleer enerji iş birliğine ilişkin hükümetler arası anlaşma imzaladı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanı Dr. Myo Thein Kyaw, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımı alanında iş birliğine ilişkin Hükümetler arası anlaşmaya imza attı. 

Myanmar’ın Yangon kentinde düzenlenen imza töreninde ülkenin askeri lideri General Min Aung Hlaing de hazır bulundu. Hükümetler arası Anlaşmanın imzalanması, Rusya ve Myanmar arasında nükleer teknolojilerin kullanımına yönelik iş birliğinin geliştirilmesinde önemli bir adımı teşkil ediyor. Anlaşma çerçevesinde taraflar, özellikle küçük nükleer güç santrallerinin hayata geçirilmesi konusunda iş birliği yapacak.

Myanmar’ın askeri lideri General Min Aung Hlaing konuya ilişkin olarak şunları belirtti: “Bu anlaşma küçük nükleer güç santrallerinin yanı sıra nükleer teknolojinin çeşitli alanlarda kullanılması konusunda da yapılan bir iş birliğidir ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasını arttıracaktır.”

Konuya ilişkin olarak Aleksey Likhachev de anlaşmayla ilgili olarak, “Bu yıl 75. yıldönümünü kutladığımız Rusya-Myanmar ilişkilerinin tarihinde yeni bir sayfa açılıyor. Ülkede yeni bir endüstrinin kurulması şüphesiz Myanmar’ın enerji sektörüne, endüstrisine ve ekonomisine fayda sağlayacaktır. Nükleer enerji, istikrarlı bir fiyatla sürekli ve güvenilir bir temiz enerji kaynağı sunmaktadır. Nükleer teknolojilerin kullanılmaya başlanması, fen bilimlerinin geliştirilmesi, eğitim ve yüksek nitelikli personel yetiştirilmesine büyük ivme kazandırılacağı anlamına gelmektedir. Myanmar’ın Rus nükleer teknolojisini tercih etmesini takdirle karşılıyoruz” dedi.

Resmi imza töreninin ardından Aleksey Likhachev Myanmar teknik üniversitelerinin öğrencilerine nükleer teknolojiler konusunda bir konferans verdi ve öğrencilerin yönelttiği soruları cevapladı.

Taraflar, Hükümetler arası Anlaşmanın imzalanmasının Rusya ve Myanmar arasındaki güçlü ilişkileri devam ettiren ve daha fazla iş birliği için sağlam bir temel oluşturan akıllıca bir adım olduğunun altını çizdiler.

İmza töreni, Rosatom ve Myanmar Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın ortak projesi olan Yangon’daki Nükleer Teknoloji Bilgi Merkezi’nde düzenlendi. Nükleer Teknoloji Bilgi Merkezi, nükleer endüstrinin ilkeleri, nükleer enerji santrallerinin işletilmesi, nükleer teknolojilerin kullanıldığı nükleerle ilgili olmayan sektörler ve daha pek çok konuya ilişkin bilgilere erişim sağlayacak. Merkez, bilimsel eğitime olan ilgiyi arttıracak ve Myanmar’da nükleer endüstrinin geliştirilmesi için gerekli personel eğitimi sürecini geliştirecek. Söz konusu merkez, 6’sı yurtdışında olmak üzere Rosatom’un açtığı 25’inci merkez olacak.  (Mersin Panorama)

hakkında mersin panorama

Tekrar kontrol edin

Başkan Özyiğit, mahalle mahalle gezerek projelerini Yenişehirlilerle paylaşıyor

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Yenişehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Özyiğit, hem ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir