Ana Sayfa / Manşet / Akdeniz Belediyesi, Onkobüs hizmeti ile kanser hastalarının yanında

Akdeniz Belediyesi, Onkobüs hizmeti ile kanser hastalarının yanında

Akdeniz Belediyesi’nin hizmete koyduğu ve örnek sosyal belediyecilik hizmetlerinden biri olan ‘Onkobüs Projesi’ ile dezavantajlı durumdaki kanser hastaları ve refakatçileri evlerinden alınıp tedavi gördükleri hastanelere ulaştırılıyor, ardından tekrar evlerine bırakılıyor. Hizmetten, deprem felaketinden kaçıp ilçe genelinde yaşamaya başlayan depremzede kanser hastaları da yararlanıyor.

Depremzede hastalara da hizmet veriliyor

Akdeniz Belediyesi’nin, ekonomik olarak dezavantajlı durumdaki kanser hastaları ile refakatçileri için başlattığı Onkobüs Hizmeti sayesinde kanser hastalarının hastaneye ulaşımı sıkıntısı ortadan kalkıyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün koordinesinde sunulan hizmetten, ilçede yaşayan depremzede kanser hastaları da bu yararlanıyor. Hizmet kapsamında tedavi gören kanser hastaları evlerinden alınıp tedavi gördükleri hastaneye ulaştırılıyor, sonrasında tekrar evlerine getirilen vatandaşlar rahat bir nefes alıyor.  Depremden dolayı Hatay’ın Antakya ilçesindeki evi yıkılan ve ilçeye bağlı Kazanlı Mahallesi’ne göç eden 77 yaşındaki Davut Aydın da Akdeniz Belediyesi’nin sunduğu onkobüs hizmetinden faydalanan hastalardan sadece biri. Bir yıldır prostat kanseri tedavisi gören Aydın, belediyenin araçlarıyla her gün bulunduğu yerden alınıyor, hastaneye götürülüp ardından da geri getiriliyor.

“Mahalle evlerimizi lojmana çevirdik”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da Kazanlı Mahallesinde tanıdıklarının yanına yerleşen onkoloji hastası Davut Aydın ve deprem mağduru aileleri ziyaret etti. Depremzedelere yönelik çalışmalar ile sunulan onkobüs hizmeti hakkında bilgi veren Başkan Gültak, ilçede birçok mahalle evinin lojmana çevrildiğini ifade etti. Başkan Gültak, günlük ortalama bin depremzedeye hizmet verdiklerini belirterek, “Vatandaşlarımızın 3 öğün yemekleri, çocuklarımızın okula gidip gelmeleri, eğitim setleri, servisleri gibi birçok ihtiyacıyla ilgileniyoruz. Özellikle psikoterapi noktasında da vatandaşlarımızın bu sıkıntıyı atlatmaları konusunda da yardımcı oluyoruz. Depremin ilk şokunu atlattıktan sonra bütün malzemelerimizi ilk gün hemen Kırıkhan ve Nurdağı bölgesine gönderdik. Daha sonrasında çöp kamyonlarımızı, mobil tuvaletlerimizin hepsini o bölgeye yolladık. Bunların yanında birçok yardım malzemesini de ilk bir hafta bu bölgelere gönderdik. Göç başlayınca bu sefer buraya gelen vatandaşlarımıza aynı yardımları yapıyoruz. Makine ikmalde bulunan araçların yarısı halen Kırıkhan’da ve belediye başkanımızın emrinde çalışıyor” dedi.

“Tüm Türkiye’ye örnek olacak bir uygulama”

Onkobüs Projesi’ni, göreve geldikten kısa süre sonra başlattıklarını kaydeden Başkan Gültak; “Sağlık Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz anlaşmalar çerçevesinde, bölgemizde yaşayan kanser hastalarını taradık ve bunlarla ilgili ulaşım sıkıntısı çeken tüm hastalarımızı servis araçlarımızla hastanelere göndermeye başladık. 200’ün üzerinde hastamız Akdeniz bölgesinde bu hizmetimizden faydalanıyor. Bunun dışında depremzede olup buraya gelen 10 hastamız da aynı hizmeti alıyor. Çünkü zaten evlerini, mallarını, canlarını kaybetmişler ve burada ya akrabalarının yanında sığınmışlar veya bir sosyal tesiste kalıyorlar. Dolayısıyla bu vatandaşlarımızın hastaneye gitme sıkıntısı yüksek. Kanser hastalarının düzenli tedavi alması gerekiyor. Kemoterapi sonrası da hastalarımız çok yorgun ve bitkin oluyor. Bu yüzden bölgemizde yaşayan ve bize başvuran kanser hastalarımızın hastaneye gidişini, gelişini ve diğer ihtiyaçlarını karşılayan bir sistemimiz var. Aslında tüm Türkiye’ye örnek olması gereken bir uygulama. Çünkü fizik tedavi, diyaliz hastaları için bu tür hizmetler var ama kanser hastaları için yok. Bu yüzden tüm belediyelerimizin böyle önemli bir hizmet vermesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Bu hizmet olmasa hastaneye gitmem mümkün değildi”

Onkoloji hastası afetzede 77 yaşındaki Davut Aydın ise, Hatay’dan depremden kaçıp Mersin’e geldiklerini ifade ederek; “Sağ olsunlar tanıdıklarımızın yanına yerleştik. Bize burada bakıyorlar. Yoksa gidecek bir yerimiz yoktu. Evimiz alt üst oldu. Ev kurmaya artık gücümüz yok. Ben kanser hastasıyım. Burada belediyemizin servisiyle hastaneye gidip geliyorum. Tabi arabamız da yok, hastaneye gitmemiz mümkün değil. Emeği geçenlerden Allah razı olsun, Devletimiz sağ olsun” diye konuştu. Davut Aydın’ı yakınları da Onkobüs hizmeti nedeniyle Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ve kendileriyle yakından ilgilenen görevli personele teşekkür etti.  (Mersin Panorama)

hakkında mersin panorama

Tekrar kontrol edin

Başkan Özyiğit, mahalle mahalle gezerek projelerini Yenişehirlilerle paylaşıyor

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Yenişehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Özyiğit, hem ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir